Kustannukset

sunnuntai 23. helmikuuta 2020

Tanun pesäosa ja ensimmäinen pitsi

Syksyllä kurssin alkaessa ompelin ensimmäisenä yhden tanun pesäosan. Ajattelin siitä aloittamisen olevan helpointa ja sain vähän tuntumaa käsinompeluun. Kankaan tilasin Soja Murrolta: käsinkudottua tiivistä pellavaa. Pesäosa oli helppo ja nopea tehdä.

Tanun pesäosa
Taipalsaaren pukuun kuuluu siis kolme tanua, joiden pesäosat ovat samanlaiset, mutta pitsit erilaiset.
Olen käynyt puolitoista vuotta kansalaisopiston nypläys- kurssilla opetellakseni nypläyksen näitä pitsejä varten. Kuvissa valmiit pitsit näyttivät helpoilta, mutta eihän ne niin helppoja olleetkaan :)
Kahta kokeilin, mutta aina tuli jotain hankaluutta vastaan. Pidin muutaman kuukauden tuumaustauon ja sitten toisesta pitsistä teetätin kokeneelta nypläysopettajalta mallitilkun, josta oli paljon apua, mutta ei kuitenkaan ratkaissut suurinta pulmaani suoraan.

Oman mallitilkun valmistus.
Tuossa hämähäkissä eli taipalsaarelaisittain lämpykkäisessä oli omat hankaluutensa, ennenkuin ymmärsin miten se nyplätään. Tässä mallitilkussa ne ovat vielä erilaiset mitä lopullisessa pitsissä.
    




Pitsin pituus pitäisi valmiina olla noin 53cm. Ajattelin tehdä noin 60cm ja sitten jännittävin osuus: pesukoneessa pesu 60 asteessa. Mitenköhän käy?

Noin 30cm nyplättynä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti